Connect with us

Hi, what are you looking for?

Srbija Istok Info

Politika

Vučić u Malom Zvorniku obišao radove na mostu na Drini (video)

Vučić u Malom Zvorniku obišao radove na mostu na Drini (video)
Podelite vest
Sa predsednikom Vučićem u obilasku je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar građevinarstva Goran Vesić
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Malom Zvorniku obilazi radove na rekonstrukciji mosta na Drini Mali Zvornik-Karajakaj (državni put IB26).

Sa predsednikom Vučićem u obilasku je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Rekonstruiše se most na graničnom prelazu koji spaja Mali Zvornik na srpskoj strani i Karakaj u Republici Srpskoj.

Ovaj most je od izuzetne važnosti za ovaj kraj i predstavlja jedan od drumskih tranzitnih koridora preko koga se obavlja kamionski prevoz.

Zbog izuzetno lošeg stanja konstrukcije mosta na njemu je zabranjeno korišćenje vozila težim od 3,5 tone, dok se ne uradi rekonstrukcija mosta.

Radovi se trenutno odvijaju na uzvodnoj kolovoznoj traci, radi se na rušenju pomoćnog objekta ispod mosta, iskopava se zemlja kod stubnog mesta 7, peskarenje donje površine mosta na srpskoj strani, sečenje asfalta i uklanjanje postojećeg asfalta i hidroizolacije sa uzvodne kolovozne trake, demontaža pešačke ograde, raščišćavanje terena sa obe strane granice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će škola u Koreniti dobiti salu koja će brzo biti urađena, a škola u Brezjaku interaktivne table i tablete.

“Bio sam jutros u Brezjaku u školi. Ta škola ima isturena odeljenja u Nedeljicama i Koreniti. Pričali smo pre dve godine kada sam bio u Nedeljicama, za Korenitu je važna jedna sala, a u Brezjaku ima. Tako da ćemo sad u Koreniti da izradimo jednu salu. U Brezjak donosimo interaktivne table i tablete. I gledaćemo spoljni WC da potpuno uredimo i uložimo novac”, rekao je Vučić, u Malom Zvorniku tokom obilaska radova na rekonstrukciji mosta na Drini Mali Zvornik-Karajakaj (državni put IB26).

Tako da ćemo to sve da uradimo već od sledeće nedelje, naglasio je Vučić.

Kaže da će zamoliti Kancelariju za javna ulaganja da se za Korenitu brzo uradi projekat za salu.

“Obišao sam decu. Veliki novac tu trošimo na prevoz. Ali dobro, to su nam inače problemi sa školama. Kada izračunate koliko novca potrošimo u Srbiji za prevoz dece, nastavnog osoblja itd. Onda vidite da smo drugačiji i pametniji ulagali. Ili onako kako to rade u Americi i zapadnim zemljama. Da bismo bolje rezultate postigli. Ali mislim da ovo nije loše”, rekao je Vučić.

“Poslednjih godina više smo veza izgradili sa našim narodom u BiH i čitavom BiH, nego u poslednjih 100 ili 200 godina. Gradimo nove mostove, obnavljamo stare, kao što je ovaj u Karakaju, ali i radimo na novim saobraćajnicama koje će značiti bolje veze i komunikaciju naroda sa obe strane Drine”, napisao je Vučić na Instagramu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je tokom obilaska da prema sporazumu Srbija treba da uradi šest mostova, a da je uradila dva i to Kralj Aleksandar i novi most Ljubovija.

“Trenutno radimo Karakaj, počinjemo da radimo Šepak, objavljujemo tender u narednih mesec dana, ali ne možemo da ga radimo sada, radićemo na proleće”, rekao je on.

Dodao je da ostaje da se urade mostovi Skelane i Ljubovija i da je time Srbija završila svoju obavezu do 2026. godine.

Fudbaleri Srbije

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su naši reprezentativci dobro igrali u fudbalskoj utakmici protiv Španije i čestitao im na borbenosti i hrabrosti.

“Čestitam im na borbenosti i hrabrosti i na želji da se bore za nacionalni dres i grb”, rekao je Vučić na pitanje novinara da li je gledao sinoć utakmicu protiv Španaca.

Kaže da je gledao utakmicu i da su se naši igrači dobro borili.

“Super su naši igrali, super su se borili. Uvek je dobro da budete pesimisti ili realisti, ali treba uvek svi da znaju da ćete svim srcem i snagom da se borite da pobedite. I naši momci su to svi noćas uradili, čestitam im na tom bodu”, naglasio je Vučić.

“Kao što rekoh, nije u pitanju ni Vučić, ni Piksi, ni ovaj, ni onaj. Suština je u tome da se borite za svoju zemlju, za svoj grb, za svoju zastavu, a ne da tražite razloge da to ne činite”, poručio je Vučić.

Dodik: Mi ovo doživljavamo kao administrativni prelaz

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na graničnom prelazu Karakaj, kod Malog Zvornika, da se ovaj prelaz u Srpskoj doživljava kao administrativni, a ne kao granica.

Dodik je tokom obilaska ovog prelaza sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, novinarima rekao da je ideja Republike Srpske da ova komunikacija bude u suštini nešto što spaja jedan narod sa obe strane Drine.

“Mi ovo doživljavamo kao administrativni prelaz. Namerama nam je da se od ovog prostora napravi tampon zona i sada je na nama i budućim generacijama da napravimo novu istorijsku činjenicu, da je to u suštini komunikacija koja spaja jedan narod sa obe strane Drine”, rekao je Dodik.

On je još jednom zahvalio predsedniku Vučiću, njegovom timu i Vladi Srbije zato što su usmereni na izgradnji komunikacija, mosta na Drini i prilazne puteve.

I na Republici Srpskoj je, kazao obaveza, da rekonstruiše puteve sa namerom da bitno poboljšamo tu komunikaciju.

“O svemu najbolje govori statistika, na ovom mostu dan pre njegovog zatvaranja bilo je registrovano 150 kamiona koji su prešli, to govori da moramo zajedno da učinimo sve da komunikacija bude brža”, rekao je Dodik.

Govoreći o prethodnoj vlasti u Srbiji, Dodik je rekao da su oni imali priliku, ali da nisu učinili ništa.

“Ja sam bio predsednik Vlade Srpske tada i sve se zasnivalo  na verbalnoj ljubavi. U to vreme nisu smeli ni da dođu u Banjaluku, dok prvo ne odu u Sarajevo. |o je bila jedna dodvornička priča”, jasan je Dodik.

Istakao je da na ovom prelazu mnogo Bošnjaka prelazi u Srbiju, idu za Beograd, leče se i tu nema nikakvih zabrana.

Dodao je i da nekima smeta činjenica da je istorijski gledano tuzlanski region uvek gravitirao ka Beogradu i to je pokušano da se spreči.

Ljudima, ističe, treba dati mogućnost da sigurno stignu tamo gde su pošli.

Srbija će nastaviti ulaganja u Republiku Srpsku 

 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija nastaviti da ulaže u Republiku Srpsku i povećati investicije, kao i da se nikada dok je predsednik Srbije neće odreći politike podrške Srpskoj, niti dozvoliti da se na Drini postavljaju blokade.

“I nastavićemo da ulažemo u Republiku Srpsku, a oni neka promene svog predsednika i svoju vlast na sledećim izborima. Ja politike podrške Republici Srpskoj neću da se odreknem i ne pada mi napamet. A oni lepo imaju izbore 2027, neka se spreme pa neka glasaju za one koji će ovde da postavljaju blokade, sankcije i sve drugo. Pa da vidimo, hoće li narod za to da glasa ili neće”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Malom Zvorniku, gde je obišao radove na graničnom prelazu.

Kazao je da će samo most koji povezuj Mali Zvornik sa Karakajem koštati između 3,5 do četiri miliona evra.

“A računajte, ako budemo gradili novi most, da neće biti ispod 70-80 miliona evra, plus ove druge investicije koje imamo ovde. Mi ćemo to da povećamo, video sam da su me danas napali u medijima, kažu žale se ljudi što ulažemo u Republiku Srpsku, a ne u neki deo Srbije. Da vam kažem, to je vrsta pokvarene i odvratne politike koje neki sprovode, a neće da pokažu kakve kliničke centre imamo od Beograda, Niša i Novog Sada i svega drugog. I koji žale zbog toga što ulažemo u Republici Srpskoj. Ja žalim te ljude i nastavićemo da ulažemo u Republiku Srpsku, a oni neka promene svog predsednika i svoju vlast na sledećim izborima”, naglasio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija za poslednjih nekoliko godina napravila više veza i mostova sa Republikom Srpskom nego što je to urađeno u proteklih 100 godina i da pritom nikada neće ugroziti Dejtonski sporazum niti teritorijalni integritet BiH, ali uz poštovanje Republike Srpske u okviru BiH.

Vučić je rekao da je to bila politika Austrougarske, ali ne samo nje, da se BiH usmerava ka Hrvatskoj.

“Bilo je važno samo da se zaustavi veza sa Srbijom. Izgradili smo Sremsku Raču, izgradili smo potpuno novi most Bratulju, Karaklaj obnavljamo. Mi smo uradili brzu saobraćajnicu do Malog Zvornika, što je izuzetno važno za našu vezu sa Podrinjem, ali i za RS i BiH u celini. Moramo da popravimo stari most u Skelanima”, rekao je Vučić.

On je naglasio da ima nedovoljno veza, mi nemamo ozbiljnu prugu koja nas povezuje, jer imamo samo prugu Šamac-Sarajevo, gde mora da se preseda ka Beogradu ili Zagrebu.

“Ništa direkno nas nije povezivalo. Srpski komunisti su najmanje vodili računa o srpskim nacionalnim interesima, ovi drugi su malo više vodili računa o svojim narodima i Hrvati i Slovenci”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će se brzom saobraćajnicom iz Beograda do mosta Karaklaj dolaziti za sat i 20 minuta iz Beograda

“Ne sviđa vam se takva politika? Hoćete da ponavljamo politiku Austro-Ugarske i Benjamina Kalaja ili Venjamina Kalaja, kako mi kažemo, da spuštamo barijere ili da se možda naljutimo jedni na druge pa da blokade postavljamo? Ja neću u toj politici da učestvujem. Evo narode, slušajte ove razne prevarante i kriminalce i tajkune u Srbiji. Nikakav problem nije. Glasajte za njih i provodite drugačiju politiku”, rekao je Vučić.

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio je Vučiću na naporima da ostvari što bolje veze i komunikaciju između RS i Srbije.

“Ovaj most je zaista veliko ulaganje i Srbija to u potpunosti finansira. Prilazni putevi sa strane Srbije se takođe modernizuju. To je i naša obaveza i mi rekonstruišemo puteve od Malog Zvornika dalje prema prema Sokocu i istočnom Sarajevu sa namerom da tamo pravimo brzi put i bitno poboljšamo saobraćaj”, rekao je Dodik.

On je istakao da je na mostu Karaklaj, dan pre nego što je zatvoren, bilo je registrovano 150 kamiona koji su prešli u jednom pravcu ili drugom pravcu.

Dodik je istakao da granični prelaz na Drini, Srbi doživljavaju isključivo kao administrativni prelaz.

“To je težnja kroz istoriju da se na prostoru današnje RS napravi tampon zona prema Srbiji, to se naravno nije uspelo, a sada je na nama da napravimo novu istorijsku činjenicu, a to je da komunikacija koja povezuje jedan narod sa obe strane Drine”, poručio je Dodik.

Advertisement

Pročitajte i druge vesti

Istaknute priče

Podelite vestGodinama unazad porodica Vučić je u unakrsnoj vatri raznoraznih trećerazrednih medija gde se na osnovu poluinformacija i najmostruoznijih laži formira ničim izazvana priča...

Vesti

Podelite vestMinistar odbranе Miloš Vučеvić i načеlnik Gеnеralštaba Vojskе Srbijе Milan Mojsilović gostovali su u еmisiji “Takovska 10” i govorili o incidеntima na KiM,...

Lokal

Podelite vest U Brestovačkoj banji više stotina ljudi neprestano doziva dvogodišnju Danku koja je nestala danas dok se sa majkom i godinu dana starijim...

Vesti

Podelite vestSrpsko-francuskim komemorativnim svečanostima tradicionalno je obeležen Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu. Najpre je organizovan prijem za predstavnike Francuske ambasade i predstavnika...

Vesti

Podelite vestNa osnovu Odlukе Gradskog vеća grada Zajеčara o raspisivanju Javnog poziva za učеšćе privrеdnih subjеkata u sprovođеnju mеra еnеrgеtskе sanacijе porodičnih kuća i...

Vesti

Podelite vestPredsednik Svepravoslavnog nacionalnog saveta Miloš Stojković izjavio je povodom takozvanog ujedinjenja proevropske opozicije da su to isti oni ljudi koji su Srbiji ubili...

Lokal

Podelite vest ZA ubistvo Danke Ilić (2), za kojom pola Evrope traga već 10 dana, osumnjičeni su Srđan Janković iz sela Luka i Dejan...

Vesti

Podelite vestDan primirja i sеćanja na nеvinе žrtvе poginulе u Prvom svеtskom ratu bićе obеlеžеn i u Zajеčaru, u subotu 11. novеmbra 2023. Na Spomеnik poginulim učеsnicima balkanskih...

Lokal

Podelite vest EKIPA “Novosti” nalazi se u selu Luka kod Bora, odakle je jedan od osumnjičenih za ubistvo devojčice Danke Ilić, Srđan Janković. Foto:...

Vesti

Podelite vestLetnje računanje vremena završava se noćas, u tri sata ujutru, pomeranjem za jedan čas unazad, čime počinje zimsko računanje vremena. Kako je saopštila...

Lokal

Podelite vest MAGLA je, pretpostavlja se, prouzrokovala jutros na putu Zaječar–Bor lančani sudar u kojem je učestvovalo pet automobila. Srećom, bez povređenih. Foto: Radio...

Lokal

Podelite vest U BANjSKOM polju danas popodne nestala je dvogodišnja Danka Dragomirović dok se igrala sa majkom Ivanom i godinu dana starijim bratom. Foto:...

Vesti

Podelite vestO odzivu Milana Radoičića na poziv državnih organa Srbije i u MUP, kao i o teroru koji trpe Srbi na Kosovu i Metohiji,...

Lokal

Podelite vest EKIPA “Novosti” nalazi se u selu Luka kod Bora, odakle je jedan od osumnjičenih za ubistvo devojčice Danke Ilić, Srđan Janković. Foto:...

Lokal

Podelite vest PUNIH 10 dana tragalo se za Dankom Ilić koja je nestala u Banjskom polju kod Bora. Foto: Društvene mreže Srđan Janković iz...

Vesti

Podelite vestFondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa gradom Zaječarom poziva sve neformalne grupe mladih da dođu na info dan na kojem će...

Vesti

Podelite vestKRALJEVO – Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke izjavio je večeras u Kraljlevu, na predizbornom skupu koalicije okupljene oko liste “Srbija ne sme da...

Vesti

Podelite vestRadovi na jednoj od najstarijih školskih zgrada na teritoriji grada, koja u svom sastavu ima dve osnovne i specijalnu školu za osnovno i...

Vesti

Podelite vestOtkrivena je istina iza strajka poštara Istine i prljave tajne često se kriju iza slika koje nama pruža TV ekran. Skandal koji je...

Vesti

Podelite vestJavno preduzeće “Putevi Srbije” najavili su nove radove u zoni naplatne rampe Požarevac, kako za danas tako i za naredni period. Kako je...

Vesti

Podelite vestVlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja od 2023. do 2030. sa pratećim Akcionim planom bezbednosti saobraćaja od 2023....

Vesti

Podelite vestBEOGRAD – Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović ocenio je danas da je akcija “Bolja cena” izazvala talas sniženja velikog broja proizvoda...

Vesti

Podelite vest foto: Pixabay.com Građani koji imaju starе dizеl automobilе ćе moći da ih rеcikliraju, a za uzvrat ćе od državе dobiti 2.100 еvra...

Vesti

Podelite vestBEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas, komentarišući izveštaj Evropske komisije, da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih...